blog

Početna / Imate li problem sa knjigovodstvom? Uradite test

knjigovodstvena agencija

Imate li problem sa knjigovodstvom? Uradite test

Problemi u knjigovodstvu mogu da utiču na vaše poslovanje.

Odgovorite na ova pitanja (DA/NE)

– Imate li ugovor sa agencijom koja vam obavlja knjigovodstvene usluge?
(nije dovoljan samo stisak ruke u nekom kafiću, to vam je dogovor. Ugovorom određujete odgovornosti, procedure davanja poverljivih informacija, obim i kvalitet usluga, način plaćanja, cenu i mogućnost promene iste, proceduru u slučaju da odlučite da napustite agenciju iz bilo kog razloga)

– Da li je agenciji sa kojom imate ugovor pretežna delatnost knjigovodstvo?
(ako nije vi ćete biti kažnjeni novčanom kaznom a ne agencija)

– Da li su vaši finansijski podaci ažurni?
(ili kada dođe do kašnjenja od strane agencije slušate izgovore o tome da su im radnici na odmoru ili da su neodgovorni, da ne znaju posao…)

– Da li je softver u kome se vode vaše knjige “muzejski primerak”?

– Da li slušate obećanja da će nešto biti (samo nam još malo treba vremena)?

Ako je odgovor NE, na svih 5 pitanja, problemi u poslovanju koje imate nisu, vezani za knjigovodstvo.

Ako je odgovor DA na 1 ili 2 pitanja, zakažite razgovor sa svojom agencijom i rešite problem/zastoj do kog je došlo.

Ako je vaš odgovor DA na tri i više pitanja, menjajte agenciju, možda su oni dobri, ali saradnja sa vama im ne ide, niste im u fokusu.

Finansije i knjigovodstvo/ računovodstvo

Postoje brojne otežavajuće okolnosti za rad preduzeća, posebno za novoosnovana. Po nekim statistikama u prvoj godini skoro polovina ih se zatvori, a samo 20% dočeka petu godinu poslovanja.

Problemi se kreću od neuspeha u pronalaženju proizvoda ili usluga koje su potrebni tržištu, lošeg marketinga, slabe informatičke obučenosti, loše komunikacije sa klijentima/korisnicima usluga/proizvoda. Jedan od najvećih problema je nedostatak finansijskih sredstava.

Uzrok nedostatka finansijskih sredstava može biti i to što ne sagledavate tokove novca, nemate finansijske izveštaje ili ih dobijate sa zakašnjenjem, usled čega niste u stanju da dobro isplanirate naredne poteze u svom poslovanju. Knjigovodstveni izazovi mogu negativno da utiču na vaše poslovanje.

Da bi preuzeli kontrolu nad svojim finansijama, da bi povećali profitabilnost i donosili bolje poslovne odluke, da ne bi i sami postali samo brojka u statistici neuspešnih, morate da preuzmete kontrolu nad svojim finansijama. Ne možete da donesete dobru odluku o kadrovima, inventaru, opremi ako vam finansijski podaci nisu ažurni. Prihod ćete pre ili kasnije morati da potrošite i na popravljanje loše vođenih knjiga.

Osnovni zadatak knjigovodstva je da vam pravovremeno obezbedi sve informacije vezane za vaš posao, i treba da budu prezentovane na jednostavan način da bi sve razumeli. Ako stalno slušate izgovore od vašeg knjigovođe/agencije, umesto da vidite rezultate, vreme je da napravite promenu. Budućnost vašeg poslovanja je previše važna da bi nešto prepustili slučaju.

Niko ne želi da se probudi jednog jutra i vidi da mu je poslovanje na ivici opstanka.

Obratite pažnju na…

Obavezno proverite koji softver koristi knjigovodstvena agencija (neke će raditi u programima koji su bukvalno “sklepali” na zastarelim platformama koje više nemaju tehničku podršku, čime se povećava mogućnost od gubitka ili pogrešno proknjiženih podataka).

Danas u knjigovodstvu postoje standardi kada je softver u pitanju. Profesionalni softver ubrzava proces rada koji vama omogućava dobijanje željenih podataka gotovo trenutno. Proverite koji softver koristi vaš knjigovođa. Ako ne prati tehnološke promene, ako zaostaje u svom radu, vreme je da ga promenite. Kada nije u stanju da brine o svom poslovanju, onda će to teško moći da uradi i kod vašeg poslovanja, naročito što bi trebao da prati i promene u zakonima koji su bitni za knjigovodstveno-računovodstvene poslove, odnosno vaše poslovanje.

Knjigovodstvo nije samo još jedna administrativna vrsta posla, koju treba “otaljati” i platiti državi poreze. To je vitalna funkcija neophodna za opstanak i rast vašeg poslovanja.

Upravljanje platnim spiskom, je takođe složen proces, ako pogrešite, mogu vas kazniti i nezadovoljni zaposleni ali i država. Platni spisak uključuje i poreze, bonuse, beneficije, bolovanja, odmore i mnoga druga područja. Morate imati stručnjaka koji će vam omogućiti da ispunite ovu obavezu. Izrada plata ne sme da vam bude problem svakog meseca, ne sme da „izaziva glavobolju“.

Kako pronaći dobrog knjigovođu?

Ako imate problema sa knjigovodstvom, možete ga naučiti ili iznajmiti tu uslugu. Za učenje vam treba vremena, i to je baš ono vreme koje vam treba za sopstveni posao. Za iznajmljivanje knjigovodstvene agencije, nisu uvek dovoljne samo preporuke (što je dobro za jedne, za druge nije), nemate mogućnost da upoznate osobe koje će brinuti o vašim knjigama/poslovanju, ne postoji način da budete u nekoj agenciji samo mesec dana, da isprobate uslugu.

U ovom veku tehnike, više od 60% upoznavanja (i poslovnih i ljubavnih – mada mi to sad nije tema), dešavaju se u digitalnom prostoru.

Upoznajte nas, za početak ovako, digitalno.

Nemojte se zadovoljavati osrednošću. Možete imati jači položaj i zdravije poslovanje kada su vaši finansijski izveštaji tačni i pravovremeni. Čak iako po njima vaša poslovna ideja nema izgleda za uspeh, bolje je preorjentisati se u poslu, nego da zbog pogrešnih podataka izgubite biznis.

Mi volimo ono što radimo

Naša misija je da se usluge koje vam pružamo, pretvore u rast za vas i vaše poslovanje.

Nalazimo se na Banovom brdu, na Čukarici. Zahvaljujući online poslovanju nismo teritorijalno ograničeni za pružanje knjigovodstvenih usluga.

I ne zaboravite, finansijski problemi mogu biti izazvani i lošim knjigovodstvom. Upoznajte svog knjigovođu pre nego što mu prepustite svoje knjige.

Knjigovodstvena agencija Sinestezija se nalazi na Banovom Brdu. Od nas ćete pravovremeno dobiti sve informacije vezane za vaše poslovanje, bez kašnjenja i bez izgovora.

Besplatna procena
troškova